Aneb osvědčené recepty z naší Hospůdky.
Je čas vánoční a zželelo se nám těch, jenž nemohou sedět v našem zařízení a musí trpět u rodinného stolu. Abychom Vám alespoň trochu zlepšili náladu, čas od času vám sem dáme nějaký ten návod, jak si to, či ono s trochou trpělivosti doma připravit.
Samozřejmě nedocílíte natolik dokonalého výsledku jako náš (ne)školený personál, ale aspoň se přesvědčíte, že bez nás to vážně nejde...
Na úvod si dáme vaječný koňak, který musíte zásadně připravovat s dobrou náladou!!! (Když se u toho budete šklíbit, nemůžete se divit, že vám nebude chutnat...) A potom vám zaručujeme, že už nikdy jiný nebudete chtít.
VÁNOČNÍ VAJEČNÝ KOŇAK
6 žloudků
vanilkový cukr (dle chuti...od jednoho až po "cukr na žloudek")
2 Salka
1 neslazené mléko v plechovce
Rum - opět dle chuti, případně pro otrlé alkoholiky Todeskuss...
Naše šéfkuchařka přidává ještě sklenici mléka: "Sice je to tekutější, ale je toho víc..." (To zase pro ty, co to chlastají po hektolitrech...)
Vyšleháme žloudky s cukříkama - a to pořádně! Vydržte...ještě...no ještě trošku..jo to by už mohlo být ono... Přilíváme salko...jedno po druhým...pořiďte si k vánocům nějaký pořádný otvírák na konzervy...nalejeme i to třetí mlíčko...případně přidáme sklenku (dvě) mléka (ale chce to kvalitní, nejlépe plnotučné). Jestli vám to moc šplíchá okolo, můžete už míchat ručně metličkou...
A teď rum. Doporučuje se od dvou deci po půl litru...nebo víc, teda. My dáme nejprve míň...ani né půl litru a pak dolíváme.
Po přelití toho co ste připravili do flašek zavřeme a dáme do chladna. Po nějaké době spadně pěna...a uvolní se místo pro dolití rumu...
Přejeme Veselé Vánoce a dobrou chuť!
Z bílků můžete udělat třeba sněhulky...však víte...většina lidí tomu říká pusinky. A pokud se ptáte, jestli tahle varianta koňaku není dražší, než si koupit flašku v obchotě...no...vono to vyjde asi nastejno. Taky toho je víc a je nesrovnatelně lepší. - A nikdo vám nemůže zakázat pit to ze sklinky na whiskey nebo z napoleonky, protože ste si to sami udělali!